Veel producten

Zoals zoveel ‘grote’ merken, heeft ook Mastercard zijn merken geregistreerd voor een grote hoeveelheid producten en diensten. Veelal zaken waarvoor ze het merk nooit zullen gebruiken, zoals bijvoorbeeld caravans. Inderdaad: het bekende geel-rode Mastercard-logo is in Europa ook geregistreerd voor caravans! Je weet maar nooit.

Mastercard

Kat in ‘t bakkie

Maar nu kon deze caravan-registratie zijn nut bewijzen. Een Pools bedrijf vroeg namelijk merkbescherming aan voor het merk Lark voor caravans en portable huizen, met een logo dat sterk op het Mastercard-logo lijkt. Kat in ‘t bakkie, dachten ze bij Mastercard. Maar dat liep anders.

Geen verwarring

Volgens het EUIPO stemmen de merken nauwelijks overeen. Natuurlijk: het gaat in beide gevallen om geel-rode ballen, maar verder zijn er veel verschillen, aldus EUIPO. Het Lark-logo heeft 3 cirkels, er staan streepjes in, het heeft een witte balk en niet onbelangrijk: het woord Lark is prominent aanwezig. Al met al voor het merkenbureau voldoende om vast te stellen dat er geen gevaar voor verwarring is.

Opvallend

Zacht gezegd: een opvallende uitspraak. In de eerste plaats de vaststelling dat er geen verwarringsgevaar is. Ook al gebruikt Mastercard zijn merk niet voor caravans, ze bezitten wel volwaardige merkrechten voor caravans. Als je nu op een caravan dat Mastercard-logo ziet staan, dan raak je toch in verwarring als er vervolgens plotseling een caravan met het Lark-logo voorbij komt scheuren?

Verder is het heel vreemd dat een multinational als Mastercard zich in deze procedure niet heeft beroepen op de enorme bekendheid van zijn logo (zijn ze dat vergeten?). Hadden ze dat wel gedaan, dan was de kans op succes in deze oppositie veel groter geweest.