Oude registratie waterpompen
Dat de speelgoedfabrikant toch aan het langste eind trekt komt omdat het bedrijf een oude Franse merkregistratie van het merk Mattel bezit die toevallig ook voor waterpompen is geregistreerd. Je ziet vaak dat bedrijven, om zo ruim mogelijke bescherming te krijgen, hun merken heel breed registreren, ook voor allerlei producten waar ze het merk van ze-lang-zal-ze-leven nooit voor zullen gebruiken. Maar het geeft wel ruime bescherming. En zo krijgt dat keurige Chinese pompenmerk Mattel geen bescherming in Europa.
Steekje
De Chinezen hebben overigens wel een steekje laten vallen. In een oppositieprocedure kan je de aanvallende partij vragen om te bewijzen dat het merk ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor de producten waarvoor bescherming wordt ingeroepen. Kan de aanvaller geen gebruik laten zien over de laatste 5 jaar, dan wordt de oppositie afgewezen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Mattel gebruik van het merk Mattel voor waterpompen had kunnen bewijzen. Echter, de Chinezen bleven stil en vroegen niet om bewijs van gebruik. En dus kwam de gebruiksvraag niet op tafel.
Onwenselijk
Op zich is het natuurlijk onwenselijk dat merkhouders op deze manier de markt afschermen voor allerlei producten waarbij zij helemaal geen belang bij hebben. Bekende merken hebben dat ook helemaal niet nodig, want de wet geeft een bekend merk onder omstandigheden ook bescherming buiten de eigen productgroep.
Skykick
Inmiddels heeft ook de hoogste Europese rechter zich uitgelaten over deze praktijken van brede registraties. In de Skykick-uitspraak heeft het Europese Hof gezegd dat een merkhouder mogelijk te kwader trouw is als hij zijn merk registreert voor producten waar hij geen enkel belang bij heeft. Overigens kan je je in zo’n oppositieprocedure niet op eventuele kwade trouw beroepen, dat moet in een aparte procedure.
Bas Kist