November 2016. Een nabestaande van de Amerikaanse graffitikunstenaar Dash Snow heeft McDonald’s voor de rechter gesleept. McDonald’s heeft honderden filialen een nieuw uiterlijk gegeven door de muren vol te hangen met Street art. Hier hangt ook het werk van Dash Snow tussen, waar volgens de nabestaande (zijn vriendin en de moeder van zijn kind) auteursrecht op berust.

Blog McDonalds

Vandalisme vs. kunst

In dit geval gaat het om een in de graffiti subcultuur zogenoemde throw-up, een groot uitgewerkte handtekening(tag) van de artiest. Graffiti wordt tegenwoordig steeds vaker als kunst beschouwd in plaats van vandalisme. Regelmatig worden kunstwerken van graffitikunstenaars in musea tentoongesteld.

Auteursrecht op graffiti?

Sommigen menen dat throw-ups wegens gebrek aan originaliteit niet beschermd worden door het auteursrecht. Anderen zijn van mening dat veel graffiti artiesten inmiddels hun eigen stijl hebben ontwikkeld en throw-ups zeker ruimte openlaten voor creativiteit.

Volgens Chiever lijdt het geen twijfel dat ook dit soort graffiti beschouwd kan worden als een eigen intellectuele schepping van de maker, en daarmee beschermd is onder het auteursrecht. Het is niet uit te sluiten dat McDonald’s op een schikking zal aansturen. Mogelijk is het de erven van Dash Snow daar ook om te doen.

Eva de Wit