Activiteiten

Mediq bestaat al jaren en levert medische hulpmiddelen en advies aan patiënten en ziekenhuizen. En plotseling was daar MedQ, een onderneming die advies geeft aan van bedrijven die medische hulpmiddelen produceren. Ons eerste gevoel: oei, die activiteiten zitten toch wel erg dicht bij elkaar. 1-0 voor Mediq, als je het ons vraagt.

MEDIQ vs MEDQ

Visueel

Dan eens kijken naar de gelijkenis van namen. Het gaat in dit geval niet alleen om de beeldmerken (die verschillen natuurlijk), maar ook om de woordmerken Mediq en MedQ. En dat is maar één lettertje verschil. In visueel opzicht dus sterk gelijkende merken. Verwarrend: 2-0 voor Mediq.

Mediek vs Metkjoe

Klank

Maar je moet natuurlijk ook naar de klank van de merken kijken. Daar is de afstand groter. MedQ spreek je waarschijnlijk uit als ‘Metkjoe’ terwijl Mediq meer als ‘Meediek’ klinkt. Hier scoort MedQ absoluut een puntje. Vooruit, een halve punt. Mediq – MedQ:
2- ½

Onderscheidend

En dan het onderscheidend vermogen van Mediq: dat is best groot. De merknaam Mediq heeft de afgelopen 10 jaar een flinke bekendheid gekregen en ook zo’n woord met Q is opvallend. Dat wijst allemaal op een ruime beschermingsomvang voor de merk- en handelsnaam Mediq. Ons idee: Mediq -MedQ: 3 – ½. Dus in de aanval zou je zeggen.

Medq

Lege handen

En dat deed Mediq. Maar tevergeefs. Op 20 mei stuurde de Haagse rechter het bedrijf met lege handen naar huis. De rechter laat met name het verschil in uitspraak erg zwaar wegen. Daarmee neemt MedQ volgens de rechter voldoende afstand. Bovendien vindt de rechter ook de activiteiten niet soortgelijk. Mediq richt zich op de patient, terwijl MedQ professionele advies verleent aan voor fabrikanten. Dat is niet concurrerend, aldus de rechter. Maar, zo laat hij weten, zelfs als het wel soortgelijke diensten zijn, vindt hij het door het verschil in uitspraak nog steeds geen inbreuk. Er is voldoende verschil. Mediq – MedQ: 0 – 1.

Beroep?

Soms is het dus maar goed dat niemand je om advies heeft gevraagd. Wij hadden Mediq beslist aangeraden op te treden tegen deze verwarrende merk- en handelsnaam. Nu maar eens zien of ze in beroep gaan.

Bas Kist