Het Amerikaanse mediabedrijf Stan Lee Media Inc. eist ruim US$ 5 miljard schadevergoeding van The Walt Disney Company. Het bedrijf zegt de copyrights te bezitten op een groot aantal bekende stripfiguren, waaronder Spider Man, The Hulk en Iron Man. Door deze characters onder andere in films te gebruiken maakt Disney inbreuk op de auteursrechten van Stan Lee Media. Afgelopen maandag diende het bedrijf zijn claim in bij de District Court van Colorado. De kwestie vormt ook een bedreiging voor de nieuwste Disney film The Avengers.

Rechten al eerder overgedragen

De stripfiguren waar het om gaat zijn allemaal ooit ontworpen door de Amerikaan Stan Lee. In november 1998 droeg Lee zijn rechten over aan Marvel Entertainment, een bedrijf dat in 2009 door Disney werd overgenomen. Stan Lee Media stelt echter dat Lee deze rechten een maand eerder, in oktober 1998, al had overgedragen aan Stan Lee Media.

Megaclaims in de VS

Volgens Chiever kan deze zaak toegevoegd worden aan het rijtje ‘waanzinnige copyright claims’ in de Verenigde Staten. Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker dat bedrijven die een nieuwe film uitbrengen onder druk worden gezet met auteursrechtclaims van derden. ‘De film uit de handel of een forse afkoopsom’ luidt steevast de eis. Zowel het bedrijf Dreamworks, de maker van de film Kung Fu Panda, als Warner Bros, verantwoordelijk voor The Hangover, kregen in 2011 volgens Chiever met dergelijke megaclaims te maken. Bij de Hangover ging het zelfs om de auteursrechten op de tatoeage op het hoofd van Mike Tyson.