Een beeld van een gorilla met het uiterlijk van Freddy Mercury is in juli op last van de Freddy Mercury Estate verwijderd uit de Engelse stad Norwich. De gorilla, gehuld in een geel-witte Mercury-outfit, maakt deel uit van een verzameling van in totaal 53 gorilla-beelden die in Norwich te zien zijn. Het is de bedoeling dat de gorilla’s, die door kunstenaars beschilderd zijn, na de zomer worden geveild voor een goed doel.

Geel-witte outfit

Het probleem met de gorilla zit hem in zijn kleding. Mik Richardson, de kunstenaar achter de Freddy-gorilla, heeft de aap in een geel-witte outfit gehesen, een pak dat de echte Freddy Mercury ook regelmatig droeg. De Freddy Mercury Estate stelt nu dat zij de auteursrechten – in het Engels copyrights- op deze kleding bezit.

Ruime bescherming auteursrecht

Het auteursrecht biedt de rechthebbende een hele ruime bescherming: alleen de eigenaar van het copyright mag het ‘werk’ openbaar maken. En onder dat openbaar maken valt ook het levensecht schilderen van de kleding op een beeld van een aap. Formeel staat de Estate vermoedelijk dan ook in haar recht, maar een beetje flauw is het natuurlijk wel. Waarom laten ze de aap niet gewoon staan en kopen ze hem straks voor veel geld op de veiling? De opbrengst gaat naar een goed doel.

Nieuw pak

In juli 2013 leverde de kunstenaar een nieuwe aap op. In een pak zonder de Mercury-kenmerken en met een gewoon gorilla-hoofd. Jammer dat de organisatie niet het lef heeft gehad om het hoofd van Mercury intact te laten en de aap alleen een ander pakje aan te trekken. Want de claim van de Estate gaat vooralsnog alleen om de outfit, niet om de kop van Freddy. Waarschijnlijk bezit de Estate niet eens rechten op het hoofd van de overleden zanger. Het recht op een portret is toch iets heel persoonlijks, dat niet zonder meer overgaat naar zo’n estate. Maar blijkbaar koos de organisatie toch liever voor de veilige weg.

Dit artikel verscheen eerder in NRC Next Freddy Mercury gorilla afgevoerd NRC Next 19-07-2013