April 2019. Om je merkrechten in stand te houden moet je je merk wel gebruiken. Gebruik je een merk 5 jaar niet, dan kunnen je rechten vervallen worden verklaard. Maar de merkenwet kent wel een uitzondering: wie een geldige reden heeft voor het niet-gebruik, behoudt zijn rechten. Zoals het merk Breezer onlangs in Turkije.

Geen gebruik

Bacardi, de eigenaar van Breezer, bezit sinds 2001 een merkregistratie voor Breezer in Turkije. Echter, Bacardi heeft het merk nooit gebruikt in Turkije. De reden hiervan is de strenge wetgeving: het is in Turkije verboden om cocktail drankjes te verkopen waar sterke drank in zit.

Eis verval rechten Breezer

Toen Bacardi onlangs een rechtszaak aanspande om het gelijkende merk Freezer van de Turkse markt te houden, kwam de eigenaar van Freezer met een tegeneis: de merkrechten van Breezer moeten ongeldig worden verklaard omdat Bacardi het merk nooit gebruikt heeft in Turkije.

Geldige reden

Echter, de Turkse rechter wees het verzoek van Freezer af. Volgens de rechter kunnen wettelijke beperkingen, zoals deze in Turkije gelden voor cocktaildrankjes, een geldige reden voor niet-gebruik opleveren. Bacardi mócht Breezer immers gewoon niet gebruiken. Daarom zijn de rechten onder deze specifieke omstandigheden dan ook niet vervallen. Volgens de rechter maakt Freezer inbreuk op merkrechten van Breezer en moet de verkoop stoppen.


website McDonald’s Zuid-Afrika

McDonald’s in Zuid-Afrika

Een geldige reden voor niet-gebruik wordt niet zo snel aangenomen. Argumenten als ‘we waren nog niet klaar met de ontwikkeling van het product’ of ‘de markt was er nog niet rijp voor’, zullen niet snel een geldige reden zijn.

Een mooi voorbeeld van een geldige reden kwam jaren geleden uit Zuid-Afrika. In de tijd van de Apartheid had  McDonald’s zijn merk jarenlang niet mogen gebruiken in Zuid-Afrika vanwege een boycot. Voor de rechter vormde dat indertijd een geldige reden voor niet gebruik. Zo bleven de merkrechten van McDonald’s in Zuid-Afrika in stand, ondanks het feit dat het merk langer dan 5 jaar niet gebruikt was.

Bas Kist

Bron: Mutlu Yıldırım Köse, Gun Partners

 

Photo credit: VikramDeep on Visual Hunt / CC BY