Zuinig

Als een merkhouder eenmaal zo’n uniek Europees kleurmerk te pakken heeft, dan moet hij daar ook zuinig op zijn. Dat betekent dat hij moet optreden als anderen zich met deze kleur gaan onderscheiden. Doe je dat niet, dan bestaat het gevaar dat je kleurmerk ‘verwatert’ en zijn kracht verliest. Deutsche Telecom, de moedermaatschappij van T-Mobile, neemt zijn taak op dit gebied heel serieus.

Magenta
Het merk Magenta (foto Mateus Maia – Unsplash)

Inbreuk

Zo moest onlangs het Amerikaanse bedrijf Lemonade in Duitsland stoppen met het gebruik van de kleur magenta in zijn marketing, zo meldt de website Adage. Volgens de Duitse rechter maakt Lemonade inbreuk op de merkrechten van T-Mobile. Een opvallende uitspraak omdat Lemonade helemaal geen telecombedrijf is, maar in verzekeringen doet. Toch iets anders zou je zeggen.  

Lemonade app

Boemerang?

Maar Lemonade laat het er niet bij zitten. In oktober van dit jaar diende het bedrijf bij het Europese merkenbureau een verzoek in tot nietigverklaring van de Europese registratie van T-Mobile. Volgens Lemonade wordt de kleur magenta helemaal niet in alle EU-landen aan T-Mobile gekoppeld. De aanval op Lemonade lijkt dus als een boemerang bij T-Mobile terug te komen.

Kleurmerk magenta
De Europese merkregistratie magenta nr. 000212787

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.