September 2017. Winkelcentrum Hoog Catharijne heeft met succes de Europese merkregistratie Mall of the Netherlands van Rodamco laten schrappen. Volgens de Cancellation Division van het Europese merkenbureau EUIPO heeft Rodamco het merk niet gebruikt en zijn de rechten daarom vervallen.

5 jaar niet-gebruik

In een procedure bij EUIPO had Hoog Catharijne aangetoond dat het beeldmerk Mall of the Netherlands, dat Rodamco in 2008 had geregistreerd, 5 jaar lang niet gebruikt was. Volgens de regels van het merkenrecht kan dan het verval van het recht worden ingeroepen.

Niets te verwijten

Rodamco stelde echter dat haar niets te verwijten viel. Het merk was bedoeld als nieuwe naam voor een winkelcentrum in Amstelveen. Maar omdat de onderhandelingen met de gemeente Amstelveen veel langer duurden dan verwacht, kon Rodamco niet starten met de Mall of the Netherlands. Daar kunnen wij dus niets aan doen, aldus Rodamco.

Bureaucratisch obstakel

Echter, volgens EUIPO zijn dergelijke ‘bureaucratische obstakels’ onvoldoende om van een geldige reden voor niet-gebruik te spreken. Dat lijkt een terechte beslissing. Dit soort gedoe met gemeentes hoort natuurlijk gewoon bij het normale bedrijfsrisico van een commerciële organisatie als Rodamco.

Wordt vast vervolgd

Het is de vraag hoe het nu ver zal gaan tussen Hoog Catharijne en Rodamco. Rodamco heeft op 7 juni 2016 het winkelcentrum Leidsenhage omgedoopt in Mall of the Netherlands (met een ander logo, waarvoor het inmiddels ook al weer merkregistraties heeft verricht). Ondertussen heeft Hoog Catharijne op 4 november 2016 bij de KvK zijn naam laten aanpassen in Hoog Catharijne Mall of the Netherlands. Die zijn nog lang niet klaar met elkaar!

Leidsenhage heet sinds 2016 Mall of the Netherlands, met een nieuw logo

Bas Kist