April 2019. Spijkerbroekenmerk G-Star is er niet in geslaagd de Europese registratie van het merk GRSTA te stoppen. Ondanks het feit dat GRSTA uit precies dezelfde letters bestaat als het bekende merk G-STAR, vindt de oppositie afdeling van het Europese merkenbureau EUIPO de merken niet lijken.

Nokia

De zaak doet denken aan het conflict tussen NOKIA en AIKON, zeg maar de gehusselde versie van NOKIA. Ook in dat geval wees het Europese merkenbureau de claim van NOKIA af: er bestaat onvoldoende overeenstemming tussen NOKIA en AIKON.

Oude regel

In zijn uitspraak in deze G-STAR-zaak haalt de oppositie-afdeling nog eens een oude hoofdregel aan, ooit geformuleerd door het Europese Gerecht. ‘Omdat het alfabet bestaat uit een beperkt aantal letters, is het onvermijdelijk dat veel woorden dezelfde letters bevatten. Echter, dat gegeven op zich is nooit voldoende om van overeenstemmende merken te spreken’, aldus het Gerecht. Kortom, er moet meer aan de hand zijn, wil je kunnen spreken van overeenstemmende merken.

Betekenis

Het Europese merkenbureau ziet vooral verschillen tussen G-STAR en GRSTA. Zelfs als je er vanuit gaat dat G-STAR een heel bekend merk is, dan nog zal de consument G-STAR niet met GRSTA verwarren. Daarbij speelt ook een rol het feit dat het onderdeel STAR in het merk G-STAR een betekenis heeft en die ontbreekt bij GRSTA.

Hussel dan goed

Mocht je dus om een of andere reden aan de slag willen met een gehusseld, bekend merk, hussel dan ook echt goed. PB als benzine-merk is echt te weinig terwijl Rekkof voor vliegtuigen misschien wel weer kan?

Bas Kist