300 merken gekaapt door merkenkapers

In totaal gaat het om meer dan 300 merken, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van twee Amerikaanse dames, Irene Calboli, professor aan de Texas A&M University School of Law en Vera Sevastianova, doctoraal student aan de Hanken School of Economics.

Merkenkapers Coca-Cola Ikea
Coca-Cola en IKEA zijn geliefd bij de merkenkapers

 

Kopie en parodie

Sommige gedeponeerde merken zijn gewoon exacte kopieën van het echte merk, anderen zijn meer een parodie of look-alike. Uit het onderzoek blijkt dat 2 bedrijven en 1 individu verantwoordelijk zijn voor de helft van de aanvragen. 

Wat doet Poetin?

Rospatent, het Russische merkenbureau, moet de aanvragen nog in behandeling nemen. Volgens de Russische merkenwet zou Rospatent al deze registraties moeten weigeren, omdat ze te veel lijken op reeds bestaande geregistreerde merken. Maar of dat ook echt gaat gebeuren hangt natuurlijk af van Poetins’ instructies aan Rospatent. 

Merkenkapers Rusland

Bas Kist

 

Dit artikel is onderdeel van de Chiever Nieuwsbrief (september 2022). Klik hier voor de .PDF met alle artikelen.

Dit versie artikel werd eerder gepubliceerd in de Volkskrant.

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.