Augustus 2017. Afgelopen maandag kruisten wijnimporteur LFE en wijnboer Ilja Gort bij de rechter in Utrecht de degens over Gorts’ nieuwe wijn ZoMerlot. Volgens LFE lijkt deze naam teveel op Sum-Merlot, dat door LFE als merk geregistreerd is.
Storm in glas wijn?
Tijdens de zitting probeerde de advocaat van Gort de zaak te relativeren en noemde het ‘een storm in een glas wijn’. Maar is dat nu zo?
Merkinbreuk
Onze inschatting is dat dit gewoon een merkinbreuk is. Het gaat er niet om of hier nu wel of niet een woordgrapje is overgenomen. De enige vraag die telt is of de merken dusdanig overeenstemmen dat er gevaar voor verwarring bij het publiek bestaat. Naar onze mening is er niet alleen grote begripsmatige overeenstemming (Sum-Merlot en ZoMerlot betekenen precies hetzelfde), maar is er ook flinke gelijkenis in klank. Voldoende voor een merkinbreuk zou je zeggen.
Twee maten
Gort gaat overigens heel flexibel om met merkinbreuken. We herinneren ons nog goed dat de wereld te klein was toen de Hema in 2014 wijn met een etiket met een tulp op de markt bracht. ‘Deze beeldmerkroof door Hema snijdt mij door de ziel’ aldus Gort in verschillende interviews, om vervolgens de Hema met de grond gelijk te maken.
Reclamestunt
Je kunt niet uitsluiten dat de acties van Gort uiteindelijk niets anders zijn dan een reclamestunt. Hoe krijg ik nu wat media-aandacht voor mijn nieuwe zomerwijntje: ik pleeg merkinbreuk en zoek vervolgens de pers op. Missie geslaagd.
Update: merk Gort geweigerd
Ilja Gort blijkt zelf ook een merkregistratie te hebben aangevraagd voor de naam ZoMerlot (opvallend, want tijdens de zitting zei de advocaat van Gort dat ZoMerlot ‘een editie onder de vlag van La Tulipe is, geen merk’). Tot onze verbazing heeft het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom BBIE dit merk nu geweigerd. Zou het BBIE ZoMerlot niet onderscheidend vinden? Dat gaat toch wat ver. De weigering kan in ieder geval niets te maken hebben met de oudere registratie Sum-Merlot want het BBIE heeft niet de bevoegdheid merken te weigeren omdat ze lijken op een ouder merk.
Bas Kist