Rechten ‘opschorten’

Het is de vraag hoe Rusland zich de komende tijd zal gaan opstellen met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten van Westerse landen in Rusland. Volgens het gezaghebbende platform World IP Review WIPR heeft het Russische Ministerie van Economische Ontwikkeling aangekondigd dat het overweegt intellectuele eigendomsrechten ‘op te schorten’ om de impact van de sancties te verzachten.

Merkrechten Rusland

McDuck

Ondertussen werden de afgelopen weken door verschillende Russen nieuwe merken aangevraagd die duidelijk inbreuk maken op de rechten van bekende Westerse merken. Volgens de Amerikaanse advocaat Josh Gerben gaat het om merken als McDonald’s in Cyrillisch schrift, het merk McDuck (in Rusland slang voor McDonald’s) en дядя ваня (Oom Vanya) met een gekanteld logo van McDonald’s. Ook is er een aanvraag ingediend voor het woord Idea in het Cyrillisch in het design van Ikea en wil iemand Rustogram registreren als variant op Instagram. Of deze inbreukmakende merken ook daadwerkelijk door het Russische merkenbureau geaccepteerd zullen worden moeten we afwachten. Wij houden u op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.

Merkrechten Rusland
Aanvraag Russische merkregistratie gekanteld logo McDonald’s

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.