Hoewel het al weer bijna 5 jaar geleden is dat Michael Jackson overleed, blijft het rumoerig  rond het voormalige popidool. Dit keer gaat het om de aangifte die de erven Jackson, verenigd in de Jackson Estate, hebben ingediend bij de Amerikaanse Belastingdienst.

Magere waardering

In een poging de belastingaanslag te beperken, heeft de Estate de waarde van de nalatenschap van The King of Pop geschat op 7 miljoen dollar. Dat oogt toch een beetje mager, moet de Amerikaanse fiscus hebben gedacht. En dus ontvingen de erven onlangs bericht van de Internal Revenu Service IRS dat de waardering niet helemaal accuraat is: het moet geen $ 7 miljoen zijn maar $ 1.125 miljard, aldus de IRS. Michael Jacksons hoofd NRC

Het ‘merk’ Michael Jackson

Het belangrijkste verschil van mening tussen de erven en de IRS gaat over de waarde van de intellectuele eigendomsrechten. Dat zijn onder andere het ‘merk’ Michael Jackson, dat vooral tot uiting komt in zijn image rights of portretrechten, en de auteursrechten op een groot aantal nummers van The Beatles, die Jackson in de jaren 80 van de vorige eeuw verwierf. Voor de image rights van Jackson hebben de erven in de aangifte een post opgenomen van ruim $ 2.000,-. De rechten op de Beatles-nummers zijn opvallend genoeg zelfs op nul gewaardeerd.

Belastingontduiking

Volgens de IRS ligt de waarde van de portretrechten echter eerder rond $ 400 miljoen en mogen de Beatles-liedjes wel voor bijna $ 500 miljoen op het lijstje gezet worden. Nu is de waardering van ontastbare zaken als merken, portretrechten en auteursrechten natuurlijk heel ingewikkeld en voor discussie vatbaar, maar wat de Jackson Estate hier heeft gedaan, riekt toch een beetje naar belastingontduiking. Want natuurlijk zijn de image rights van een beroemdheid als Jackson nog steeds goud waard: wat zouden de erven jaarlijks vangen voor het commercieel gebruik van Michaels hoofd op T-shirts of in TV-spotjes? Om maar te zwijgen over de opbrengsten van de  Beatles-collectie, waarin nummers als Get Back, Yesterday en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band zijn opgenomen.

Prullenmand

De Amerikaanse Belastingdienst heeft de aangifte van de erven inmiddels naar de prullenmand verwezen en is met een nieuwe aanslag gekomen: $ 505 miljoen aan belasting en daarbovenop een uitzonderlijk hoge boete van $ 197 miljoen, een zogenaamde gross valuation misstatement penalty.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad Hoeveel verdien je aan Michael Jacksons hoofd NRC 21-2-2014