Het Rotterdamse toprestaurant Ivy van chef-kok Francois Geurds, moet binnen twee maanden zijn naam wijzigen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald op 24 april 2013. Restaurant Ivy, dat een Michelinster heeft, maakt inbreuk op de merkrechten van het Engelse Caprice Holdings. Caprice bezit een Europese merkregistratie van het merk THE IVY en is eigenaar van het Londense restaurant THE IVY.

Gevaar voor verwarring

Het verweer van het Rotterdamse Ivy dat beide restaurants alleen lokaal opererende bedrijven zijn en dat er daarom geen gevaar voor verwarring zou bestaan, gaat volgens de rechter niet op. De merkregistratie van Caprice is immers geldig in de gehele Europese Unie.  Ook het argument dat het restaurant vernoemd is naar de moeder van chef-kok Geurds, kon de rechtbank niet op andere gedachten brengen. Naast de naamswijziging, wordt Ivy ook veroordeeld tot het betalen van een nader te bepalen schadevergoeding en de kosten van het geding van € 21.380,-.

Kracht Europese merkregistratie

De uitspraak toont hoe krachtig en omvangrijk een Europese merkregistratie is. Hoewel Caprice zijn merk alleen op één plek in Londen gebruikt, hebben ze door hun Europese merkregistratie een exclusieve claim gekregen in de 27 landen van de EU. Van Helsinki tot Athene en van Warschau tot Rotterdam.