De Britse popmuzikant Rod Stewart heeft het aan de stok met fotografe Bonnie Schiffman. Schiffman, een bekende ‘celebrity’ fotografe, eist $ 2,5 milj. schadevergoeding van Stewart voor een foto die hij gebruikt voor de promotie van zijn nieuwe show in Las Vegas.

Rod Stewart1

Herkenbare achterhoofd

Volgens Schiffman is deze foto, waarop je een deel van het herkenbare achterhoofd van de popster ziet, een kopie van een foto die zij in de jaren 80 maakte. In 1989 gebruikte Stewart deze foto – met toestemming van Schiffman – voor zijn album Storyteller.

Geen deal

Volgens de aanklacht ingediend bij de rechtbank in Los Angeles heeft de zanger in 2010 verzocht om de foto van zijn bekende haardos nog een keer te mogen gebruiken. Echter, tot een deal kwam het niet omdat Schiffman het bod van $ 1.500,- te mager vond. Daarop liet de 69-jarige popster, zo stelt Schiffman, gewoon een identiek plaatje van zijn achterhoofd schieten.

Auteursrechtinbreuk

Schiffman meent dat Stewart hiermee inbreuk maakt op haar auteursrechten. Kansloos lijkt de aanklacht niet, want het mogen dan Rods’ eigen haren zijn, die nieuwe foto komt toch wel heel dicht in de buurt bij het oude werk van Schiffman.

Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad Miljoenen voor haardos Rod Stewart NRC 06-11-2014