Augustus 2017. Het Franse champagnehuis Moët & Chandon is er niet in geslaagd de registratie van het drankenmerk Poet van het Duitse bedrijf Prinz zur Lippe tegen te houden. Op 31 juli bepaalde de Oppositie afdeling van het Europese merkenbureau EUIPO dat het beeldmerk Poet geen inbreuk maakt op de rechten van Moët & Chandon. 

Gezichtsbepalende beginletter

De Fransen beriepen zich in hun oppositie tegen Poet op een Europese registratie van het losse woord Moët. Echter, volgens het EUIPO stemmen Moët en Poet onvoldoende overeen. Dat komt niet alleen omdat ze een andere – gezichtsbepalende – beginletter hebben, maar ook door de trema op de e, door het logo dat Poet gebruikt en de betekenis (dichter) van dit merk.

Reputatie

Tevergeefs wierpen de Fransen ook nog de grote reputatie van Moët & Chandon in de strijd. Die zou aangetast worden door het merk Poet. Echter, ook hier was EUIPO onverbiddelijk. De merken stemmen eenvoudigweg onvoldoende overeen en dan heb je ook niets aan een grote reputatie.

Verschil met Facebook

Opvallend is het verschil met de zaak Facebook vs Life Book, die wij ook deze week bespreken. Hoewel de afstand tussen Facebook en Life Book naar ons idee groter is dan die tussen Moët en Poet, wist Facebook het merk Life Book wel te stoppen. Dat heeft zonder twijfel te maken met het feit dat de reputatie van Facebook nog vele malen groter is dan die van Moët.