Juli 2017. De nieuwe chocoladereep Twin Peaks van de Engelse discounter Poundland zorgt voor grote onrust bij Mondelez, het bedrijf achter de Toblerone. Volgens Mondelez lijkt de Twin Peaks, een driehoekige reep met stukjes in de vorm van twee bergen, wel erg veel op de Toblerone.

Reactie aanpassing Toblerone

In een persbericht laat Barry Williams, de directeur van Poundland, weten dat de introductie van Twin Peaks een reactie is op de aanpassing van de Toblerone-reep in Engeland. Eind 2016 besloot Mondelez, in poging kosten te besparen, bij twee soorten Toblerone-repen de ruimte tussen de stukjes te vergroten, waardoor je minder chocolade krijgt voor hetzelfde geld. De kostenbewuste klanten van Poundland, dat ook Toblerone verkoopt, hadden de bezuinigingsactie meteen door. ‘Daarom hebben we een alternatief voor hen bedacht: een reep van het formaat dat ze willen, voor slechts £1 en met de ruimtes tussen de stukjes op de juiste plaats’, aldus Williams in een persbericht.

Links de traditionele Toblerone, rechts de zuinige Engelse versie

Inspiratie

De keuze van de vorm van de Twin Peaks heeft volgens het bedrijf niets met Toblerone te maken. ‘Wij hebben ons laten inspireren door de dubbele berg op de top van Wrekin Hill in het graafschap Shropshire’, aldus Poundland. Maar Mondelez geloof er allemaal niets van en dreigt met juridische stappen. In reactie daarop heeft Poundland besloten de introductie van de Twin Peaks, gepland voor half juli, eventjes uit te stellen.

Vormmerken

Mondelez bezit verschillende Europese merkregistraties van de driehoekige vorm van de Toblerone-reep. Het wordt interessant te zien of het bedrijf het aandurft deze vormmerken nu in de strijd te werpen. Het vormmerk ligt de laatste jaren in Europa stevig onder vuur. Het Europese Hof van Justitie moet er maar niets van hebben en verwijst in het verleden geregistreerde vormen regelmatig naar de prullenmand. Ook de chocoladebranche heeft daar last van. Zo voert Nestlé, een concurrent van Mondelez, al sinds 2002 een verbeten strijd om de vorm van de bekende KitKatreep als merk te beschermen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Volkskrant