Calze del Mondo, een importeur van modeartikelen, mag geen schoenen verkopen die teveel lijken op de bekende gekleurde plastic schoenen van Crocs. Dat heeft de Rechtbank Den Haag bepaald op 1 juni 2011 in een door Crocs aangespannen procedure.

Partij van 53.000 neppers
In maart 2011 hield de douane een partij van ruim 53.000 op Crocs lijkende plastic schoenen tegen. De schoenen kwamen uit China en waren bestemd voor de Duitse markt. Nadat de douane Crocs op de hoogte had gesteld van de vangst, liet Crocs meteen beslag leggen en spande het bedrijf een kort geding aan tegen importeur Calze del Mondo.

Totaalindruk
Volgens de rechter maken de schoenen van Calze del Mondo inbreuk op de auteursrechten op het model ‘beach’ van Crocs. Ondanks een afwijkende hielband is de totaalindruk van beide schoenen groot, aldus de rechter.

Meer gelijkende modellen
In een poging de claim van Crocs onderuit te halen stelde Calze nog dat er veel Crocs-imitaties op de markt zijn die Crocs gewoon laat lopen. Maar daar ging de rechter niet in mee. Als dat al juist is, is Crocs niet gehouden iedere mogelijke inbreuk op zijn rechten tegen te gaan en hoeft het ook niet aan Calze del Mondo uitleg te geven waarom er nu wel wordt opgetreden, aldus de rechter.