VERWARRING

The Next Web bezit een Europees woordmerk voor de lettercombinatie TQ. Het merk is geregistreerd voor onder andere opleidingen en trainingen. Op basis van dit merk TQ spande The Next Web twee oppositieprocedures aan tegen de nieuwe Benelux beeldmerken van TwynstraGudde. Dat is in de eerste plaats het totale beeldmerk, het rode logootje samen met de woorden TwynstraGudde. Daarnaast heeft Twynstra ook het rode beeldelement los gedeponeerd. Volgens The Next Web bestaat het gevaar dat iemand TQ verwart met beide Twynstra-logo’s.

TQ valt merk TwynstraGudde aan. Verwarrend????

 

VOLLEDIGE MERK

Het is een raadsel waarom The Next Web meent dat het volledige beeldmerk van TwynstraGudde (dus inclusief de woorden TwynstraGudde) lijkt op de letters TQ.  Knappe jongen als je hierover in verwarring raakt.

VOGELTJE OF DOLFIJN?

Maar ook bij vergelijking van de letters TQ met het losse beeldelement van het Twynstra-logo, is gevaar voor verwarring natuurlijk ver te zoeken. Zou er iemand zijn die in dit beeldmerk de letters TQ ziet (zie je er überhaupt letters in?). Is het niet eerder een jong vogeltje dat naar eten snakt of een zwaardvis die een duik maakt? Natuurlijk, het logo symboliseert wel letters, namelijk de T en de G van TwynstraGudde, maar die herken je zonder achtergrondinformatie toch niet terug.

 

AFGEWEZEN

Op 5 november maakte het Benelux Bureau voor de intellectuele Eigendom (BBIE) zijn beslissing in beide zaken bekend. De uitspraken laten aan duidelijkheid niet te wensen over: volgens het BBIE bestaat er in visueel en auditief opzicht geen enkele overeenstemming tussen TQ en het nieuwe merken van TwynstraGudde. De witte lijnen in het logo van Twynstra zal het publiek als een abstract beeld beschouwen en niet als letters. Geen verwarring, beide opposities afgewezen, de verliezer betaalt 2 x de kosten. Nee, deze opposities had The Next Web beter niet kunnen voeren.

Bas Kist