Stokoude registraties Obelix

De Fransen dachten een middel te hebben om de merkregistratie te stoppen. Albert René blijkt namelijk zelf een stokoude Franse merkregistratie te bezitten van de naam Obelix voor vuurwapens. Die komt nu goed van pas dachten de Fransen en dus dienden ze oppositie in tegen de aanvraag van de Polen.

Gebruik vereist

Maar dat liep op niets uit. In het merkenrecht geldt namelijk de regel dat je je rechten alleen in stand houdt door het merk te gebruiken. Gebruik je het merk 5 jaar achtereen niet, dan kun je je niet meer op je registratie beroepen.

Obelix

Strips en merchandise

Tijdens de oppositieprocedure bleek al snel dat de Fransen het merk Obelix natuurlijk nooit voor wapens hebben gebruikt. Ze zitten in strips en merchandise, niet in bommen en granaten. En dus strandde de oppositie. Een belangrijke les voor wie oppositie voert: check altijd even goed of je wel kunt aantonen dat je je merk gebruikt hebt voor de producten waarvoor het is ingeschreven.

Bas Kist

 

Dit artikel is onderdeel van de Chiever Nieuwsbrief (september 2022). Klik hier voor de .PDF met alle artikelen.

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.