Het Internationale Olympische Comité IOC heeft Ravelry.com, een website voor brei-fanaten, gedreigd met juridische stappen. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen deze zomer organiseert Ravelry een breiwedstrijd onder de naam Ravelympics. Volgens het IOC maken de breiers daarmee inbreuk op de rechten op het woord OLYMPIC.

Ravellenic Games

Behalve een verbod op het gebruik van de naam Ravelympics, eist het IOC in zijn brief ook dat Ravelry alle foto’s van breipatronen met Olympische ringen van zijn website verwijdert. Ondanks het feit dat het IOC inmiddels iets ingebonden schijnt te hebben, heeft Ravelry voor de zekerheid de naam van de wedstrijd maar gewijzigd in Ravellenic Games.

Rechten OLYMPIC

Hoewel het IOC inderdaad merkrechten bezit op de aanduiding OLYMPIC en op het beeld van de ringen, slaat de organisatie volgens Chiever altijd een beetje door zodra de Olympische Spelen naderen. ‘De organisatie heeft zelf laten weten dat ze enige honderden dreigbrieven per jaar versturen. Die gaan niet alleen naar keiharde inbreukmakers, maar vaak ook naar volstrekt onschuldige enthousiastelingen, die de aanduiding OLYMPIC gebruiken voor niet-commerciële, kleinschalige  activiteiten’, aldus Chiever. ‘Nog los van de vraag of het uit PR-oogpunt handig is dit zo te doen, is het in sommige gevallen maar helemaal de vraag of het IOC ook juridisch een punt heeft’, meent Chiever.

Naast brei-club ook bloemenstal

De breiclub is niet de eerste organisatie die het aan de stok krijgt met het IOC.  Hieronder vindt u een overzicht van een aantal Olympische conflicten.

Beijing 2008

-Het spel Het Olympisch Vragenvuur wordt van de markt gehaald
-Schrijver Kees ’t Hart moet de titel van zijn Nederlands-Chinese woordenboekje ‘Olympisch Chinees’ wijzigen in ‘Onmisbaar Chinees’.
-De universiteit van Gent gebruikt voor een actie voor Darfur posters met de tekst ‘Darfur 2020’ samen met de Olympische ringen. Onder druk van het IOC  trekt de universiteit de poster terug.

Vancouver 2010

-Na een Olympische brief wijzigt Radiozender BNR de naam van zijn Olympische programma ‘The Olympic Move’ in ‘The Vancouver Move’
-Drankenwinkel Gall en Gall stopt onder Olympische druk met zijn campagne Olympische prijspakkers

London 2012

-Het Londense verhuisbedrijf Olympic Removals, dat al 22 jaar de Olympische ringen op zijn vrachtauto’s gebruikt, wordt gedwongen deze te verwijderen
-Bloemiste Lisa Cross moet een bloemencollage in de vorm van de Olympische ringen uit haar bloemenstalletje verwijderen
-Regisseur Noel Clarke is razend omdat hij in zijn nieuwe film Fast Girls de term ‘The Olympics’ niet mag gebruiken.  Hij doopt het om in ‘World Athletics Championship’