IKEA gaat in verzekeringen. Volgens de Wall Street Journal verkoopt de Zweedse meubelfabrikant sinds 1 oktober van dit jaar ook verzekeringen aan zijn klanten. Nu alleen nog in Zweden, maar het schijnt de bedoeling te zijn dat de diensten ook internationaal worden ‘uitgerold’.
Logische zet
Deze ‘brand extension’ lijkt een logische zet: als de klant toch al binnen is om zijn meubeltjes te kopen, waarom het betrouwbare IKEA-merk dan niet ook gebruiken om een IKEA-inboedelverzekering aan te bieden?
Pas op met ‘brand extension’
Toch moet een bedrijf zich wel goed voorbereiden als het aan ‘brand extension’ gaat doen. IKEA mag dan een wereldwijd bekend en geregistreerd merk voor meubels zijn, dat betekent nog niet dat je het merk IKEA ook zonder meer voor verzekeringen kunt gebruiken. Aan welke juridische aspecten moet je aandacht geven?
1-Doe onderzoek
Laat in alle landen merk- en handelsnaamonderzoek verrichten, om te zien of er niet al een gelijkende naam wordt gebruikt voor de producten of diensten die je aan je merk gaat toevoegen. Een voorbeeld: stel dat er een verzekeringsagent in Alkmaar opereert onder de naam OKEJA. Dat zou in Nederland voor het verzekeringsmerk IKEA nog wel eens een onoverkomelijk obstakel kunnen zijn.
2-Breid je merkregistratie uit
Is de markt vrij, registreer het merk dan ook voor de nieuwe producten of diensten. In dit geval moet IKEA zijn merk ook voor verzekeringen (in klasse 36) vastleggen. IKEA blijkt zijn zaakjes overigens goed voor elkaar te hebben: het bezit al geruime tijd een merkregistratie voor IKEA in klasse 36. Een vooruitziende blik.
Chiever, oktober 2014