April 2018. Red Bull heeft een fraaie overwinning geboekt in Turkije. Terwijl de fabrikant van energy-drinks in Europa worstelt met de bescherming van zijn kleurcombinatie-merk zilver-blauw, heeft het bedrijf in Turkije een concurrent kunnen stoppen die aanhaakt bij de bekende Red Bull-kleuren.

Oppositie

Toen een Turks bedrijf in 2016 een merkregistratie aanvroeg voor het beeldmerk Ibex voor onder andere frisdranken, diende Red Bull oppositie in op basis van onderstaande registraties. Volgens Red Bull zou de consument met name door het gebruik van de kleuren in verwarring kunnen raken en schaadde Ibex de reputatie van het wereldbekende Red Bull-merk.

De merkregistraties waar Red Bull zich op beriep

Verwarring

Onlangs bepaalde de Turkse Board of Appeal dat er inderdaad verwarringsgevaar bestaat en dat Ibex ten onrechte profiteert van de reputatie van Red Bull. Ibex wordt gedwongen om alle producten die op een of andere manier een link met (fris)drank hebben, uit de registratie te schrappen. Voor de producten die geen verband houden met frisdrank mag de Ibex-registratie door.

Kleurmerk onder druk

Blijkbaar kan Red Bull zich in Turkije nog gewoon beroepen op zijn kleurcombinatiemerk (het merk links). In Europa wordt merkbescherming van kleur-combinaties door de hoogste Europese rechter in de praktijk bijna onmogelijk gemaakt. Zo werd onlangs het kleurcombinatie-merk zilver-blauw van Red Bull op technische gronden door het Europese Gerecht ongeldig verklaard.

Kleuren van IKEA, Shell en Nuon vervullen duidelijke merkfunctie

Slechte ontwikkeling

Een slechte ontwikkeling. Het leidt toch geen twijfel dat kleurcombinaties heel nadrukkelijk een merkfunctie kunnen vervullen. Ga maar na: bij geel-blauw en meubels denk je aan IKEA, bij geel-rood en benzine aan Shell en bij geel-paars en energie aan Nuon. En ja, bij zilver-blauw en energydrinks aan Red Bull. Dat soort onderscheidingstekens verdienen bescherming. Europa doet de bedrijven achter deze merken tekort door ze bescherming van hun kleurcombinatie-merk te onthouden.

Bas Kist