Autofabrikant Porsche heeft met succes een man uit Schiedam aangepakt die € 50 miljoen van Porsche had gevraagd voor de overdracht van een aantal merken PORSCHE, die hij op zijn eigen naam had geregistreerd. De Schiedammer handelt onrechtmatig en moet zijn verschillende PORSCHE-registraties intrekken. Daarnaast mag hij geen merken meer deponeren die het woord PORSCHE bevatten. Dat heeft de Rechtbank Den Haag bepaald op 11 januari 2012 in een door Porsche aangespannen rechtszaak. De Schiedammer moet ook de proceskosten betalen van € 7.357,97.

Kwader trouw

De merkdepots van de naam PORSCHE waren voornamelijk gedaan voor andere producten dan auto’s, zoals parfum en mobiele telefoons. Volgens de rechtbank is het echter overduidelijk dat de depots te kwader trouw zijn verricht.

Ook SAAB-SPYKER en BREITLING

De kwade trouw van de Schiedammer wordt volgens de rechtbank nog eens extra benadrukt door het feit dat de man ook eigenaar is van merkregistraties van bekende merken als SAAB-SPYKER, BREITLING en MAYBELLINE. Ook Saab-Spyker ontving van hem een aanbod om zijn merk te kopen. Uit onderzoek van merkenbureau Chiever blijkt dat de Schiedammer ook merkhouder is van het merk ALEXIA (reg. nr. 7860012, 28-06-2005).

€ 9 miljoen en een Porsche Cayenne: ook goed

Uit het vonnis blijkt dat de Schiedammer duidelijk op zoek was naar een deal met Porsche. Toen Porsche begin mei 2011 niet inging op de vraagprijs van € 50 miljoen, verlaagde hij zijn aanbod meteen tot € 25 miljoen. En toen dat ook niet geaccepteerd werd daalde de vraagprijs een paar dagen later zelfs tot € 9 miljoen, maar dan wel in combinatie met een Porsche Cayenne S en een Porsche Turbo S Coupe.

Merken kapen loont niet

Volgens merkenbureau Chiever laat deze zaak nog eens zien dat het kapen van bekende merken eigenlijk nooit loont. Niemand is ooit echt rijk van geworden.  De laatste jaren is onder invloed van de Europese rechtspraak de beschermingsomvang van bekende merken enorm toegenomen. Daardoor is het tegenwoordig nog makkelijker om kapers op de knieën te krijgen.