Augustus 2016. Je kon er natuurlijk op wachten. Een boze burger die de aanval opent op het immens populaire Pokemon Go. Eind juli spande Jeffrey Marder in Californië een rechtszaak aan tegen Nintendo en Niantic, de bedrijven achter het Pokemon-spel. Marder heeft er een zogenaamde ‘class action’ van gemaakt, wat betekent dat iedere benadeelde zich kan aansluiten.

Pokemon1

Overlast

De Amerikaan maakt bezwaar tegen het feit dat Nintendo de Pokemon niet alleen aan de openbare weg verstopt, maar ook op privéterrein. Dat zorgt bij de eigenaar van het terrein voor enorme overlast en dat moet stoppen, stelt Marder.

Maar liefst 5 (!) verzoeken

Begin juli merkte Marder dat onbekenden zich met hun mobieltjes voor zijn huis hadden verzameld. Tenminste 5 van deze lieden klopten op zijn deur en vroegen of ze in zijn achtertuin Pokemon mochten vangen, aldus de aanklacht. Ja, u leest het goed: maar liefst 5 mensen vroegen beleefd of ze even in het tuintje van Marder mochten spelen. Alle reden natuurlijk om zo’n kostbare juridische procedure te starten!

Aap uit mouw

Maar aan het slot van de aanklacht komt de aap uit de mouw. Marder blijkt nog een reden voor de rechtszaak te hebben: hij wil niet alleen het spel verbieden maar deelt ook graag mee in de winst van Nintendo.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad Rechtszaak over Pokemon in de achtertuin NRC 9-8-2016