April 2019. Dat laat Louis Vuitton natuurlijk niet lopen, die make-up doos met de naam Pooey Puitton, die speelgoedwinkel MGA Entertainment op de markt brengt. Nou, gek genoeg is het andersom: niet Louis Vuitton, maar MGA is naar de rechter gestapt, met het verzoek te verklaren dat deze Pooey Puitton doos géén inbreuk maakt op de rechten van Louis Vuitton.

De Pooey Puitton make-up doos van MGA

Vlucht vooruit

Deze opvallende stap van MGA komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Afgelopen december heeft Louis Vuitton al laten weten niet blij te zijn met het make-up tasje van MGA. Dan nemen we maar de vlucht vooruit en gaan snel we zelf in de aanval, zal de speelgoedreus toen gedacht hebben.

Geen verwarring

Dat MGA bij het ontwerp van deze Pooey Puitton doos zich heeft laten ‘inspireren’ door de wereldbekende Louise Vuitton-tas, zal geen punt van discussie zijn. Wat MGA wel aanvoert is dat geen normaal denkend mens deze, poepvormige, plastic Pooeye Puitton speelgoeddoos zal verwarren met de exclusieve Louis Vuitton-handtas. En zonder verwarring geen merkinbreuk, aldus MGA, dat het product een overduidelijk parodie noemt.

Europa

Het lijdt geen twijfel dat een dergelijk grapje (maar wel met commerciële intenties) hier in Europa meteen als een inbreuk op de rechten van Louis Vuitton wordt beschouwd. Maar in de VS kan dat nog wel eens anders liggen. Daar kan Louis Vuitton zelf ook over meepraten.

Duidelijke parodie

Jaren geleden trok het Franse modehuis in de VS ten strijde tegen het hondenspeelgoed Chewy Vuiton. Lekker kauwen en kwijlen op zo’n pluche tasje! Louis Vuitton vond het natuurlijk helemaal niets en stapte naar de rechter. Toch verloor het bedrijf de strijd. Volgens de rechter was dit een duidelijke parodie waardoor het publiek niet in verwarring zou raken. Nu maar eens afwachten wat er met die make-up doos gaat gebeuren.

Bas Kist