Toen de Amerikaanse Stephanie Lenz begin 2007 een filmpje van haar 1-jarige zoontje Holden op Youtube plaatste, hoopte ze op een reactie van de oma van Holden. Echter, tot haar verbazing trok de video niet alleen de aandacht van oma, maar vooral ook van popster Prince.

Prince let's go crazy

Auteursrechtinbreuk

Kort na publicatie diende de artiest via zijn uitgever Universal Music een verzoek in bij Youtube om de beelden te verwijderen omdat het een auteursrechtinbreuk zou zijn. In het filmpje, dat overigens van belabberde kwaliteit is, hoor je gedurende 20 seconden op de achtergrond het nummer Let’s go crazy van Prince. Youtube gehoorzaamde en haalde de opname onmiddellijk off-line. Dat was het startsein van een principiële juridische strijd, die zich nu al meer dan 8 jaar voortsleept.

Dansende baby huiskamergeluiden

Begin juli 2015 vond de mondelinge behandeling van het hoger beroep plaats bij de Court of Appeal. Moeder Stephanie betoogt dat het online plaatsen van een amateuristische, niet commerciële homevideo van een dansende baby, met voornamelijk ‘huiskamergeluiden’ en een kort fragment van een nummer van Prince, onder het Amerikaanse begrip ‘fair use’ valt en daarmee is toegestaan. Een beslissing wordt binnen een aantal maanden verwacht. Overigens heeft Youtube, in afwachting van de uitspraak, de video wel weer online gezet: https://www.youtube.com/watch?v=N1KfJHFWlhQ

Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad: Baby’s mogen niet dansen op muziek van Prince NRC 27-08-2015