November 2019. De muziekuitgever van de rockband Queen heeft een video van Donald Trump op Twitter laten verwijderen. De video, onderdeel van een promotiecampagne van Trump, bevat een filmpje van speeches van Trump, waarbij het nummer We will rock you van Queen wordt afgespeeld.

Geen Queen bij Trump

Op de website Buzzfeed News meldt een woordvoerder van de band dat Queen inmiddels aan het Trump-campagne-team heeft laten weten er bezwaar tegen te hebben dat de president de muziek van Queen gebruikt ter ondersteuning van zijn campagnes.

We are the champions

In 2016 had Queen het ook al eens met Trump aan de stok over het gebruik van een nummer van Queen. Toen liet Queen-gitarist Brian May op zijn website weten dat hij er niet van gediend was dat Trump het nummer We are the champions aan de Republikeinse conventie koppelde.

Grootheden

Het gebeurt regelmatig dat muzikanten bezwaar maken tegen gebruik van hun muziek door politici. Grootheden als Neil Young, Bruce Springsteen, Jackson Brown en niet te vergeten Henk Westbroek, allemaal werden ze, zonder dat ze daarvoor toestemming hadden gegeven, ‘gebruikt’ voor de politieke campagnes van Trump, Reagan, McCain en Wilders.

Niet eenvoudig

Of de muzikanten in zo’n geval in juridische zin ook in hun recht staan, is nog maar de vraag. Artiesten bieden hun muziek vaak aan via muziek-auteursrechtenbureaus (in Nederland BUMA/STEMRA). Wie betaalt (en dat zullen de politici gedaan hebben) mag de muziek in principe gewoon gebruiken. Dan wordt het dus lastig om als artiest vervolgens te roepen: maar dit was niet de bedoeling!

Persoonlijkheidsrechten

Mogelijk kan een artiest zich nog op zijn persoonlijkheidsrechten beroepen. Op basis van zijn persoonlijkheidsrechten kan een ‘maker’ (bv een componist) zich verzetten tegen gebruik van zijn werk als dit op een manier gebeurt die nadeel toebrengt aan zijn eer of goede naam. Wellicht kan dat hier houvast bieden. Maar hoe het ook zij: eenvoudig is zo’n zaak niet. Overigens wordt dit soort zaken vaak geschikt doordat de politicus snel eieren voor zijn geld kiest en stopt met het gebruik van de muziek.

Bas Kist