Rollz rollator: en wat zal Rolls Royce daar van denken?
In maart hebben twee ex-medewerkers van kinderwagenfabrikant Bugaboo een nieuwe, hippe rollator op de markt: de Rollz. De naam verwijst onmiskenbaar naar het merk Rolls Royce. Dat brengt mogelijk wat juridische risico’s met zich mee. Grapjes maken met oude bekende merken is altijd gevaarlijk.

Roll’s bier verboden
Uit jurisprudentie-onderzoek van merkenbureau Chiever blijkt dat Rolls Royce niet met zijn merk laat sollen, ook niet als het om hele andere producten dan luxe auto’s gaat. Zo liet Rolls Royce in 1988 met succes het biermerk Roll’s van de markt halen. Volgens de Rechtbank in Brussel zou het bekende merk Rolls Royce schade kunnen lijden door zo’n overeenstemmend biermerk.

Geen dassen met RR grill
In 1995 liet de Rechtbank van Rotterdam op verzoek van Rolls Royce een brochure van het dassenmerk Rogers & Hamilton van de markt halen. Rogers & Hamilton gebruikten op de folder de bovenkant van de grill van de Rolls Royce, met daarin een vierkant merkje RH, dat erg leek op RR.

Chocolade
En ook chocolade met een op Rolls Royce lijkend beeldmerk is niet toegestaan. In 2004 verbood de Deense rechter het chocolademerk PR Chokolade. Dat merk kwam te dicht in de buurt van het oude (1904!) Rolls Royce logo.

Opvallend
Het is opvallend dat Rolls Royce (nog) niets heeft ondernomen tegen Rollz, ongetwijfeld de Rolls Royce onder de rollators. Maar goed, misschien wordt de autofabrikant milder, het liet tenslotte ook toe dat BNer Emile Ratelband zijn kinderen Rolls en Royce noemde.