Samenwerking

Tot voor kort werkten vader en zoon in goede harmonie samen in het kantoor met de naam George Sink P.A. Injury Lawyers. Echter, toen deze samenwerking in 2018 eindigde, begon Sink Jr. een eigen advocatenkantoor onder de naam George Sink II. En dat pikte papa Sink niet.

 

Ruzie om familienaam
Ruzie om familienaam: George Sink P.A. Injury Lawyers, ooit het advocatenkantoor van vader en zoon Sink

 

Verwarring

Volgens Sink Sr. zou hierdoor verwarring ontstaan. Daar kwam nog bij dat Sink Jr. zich in het dagelijks leven eigenlijk Ted noemt, maar nu plotseling voor zijn nieuwe kantoor zijn doopnaam George gebruikt. Sink Sr. stapte naar de rechter en beriep zich daarbij onder andere op zijn merkrechten op de naam George Sink P.A. Injury Lawyers.

Jr. verliest

Onlangs deed de rechter in de VS uitspraak. Een bittere pil voor junior: hij mag de naam George Sink niet meer als de naam voor zijn advocatenpraktijk gebruiken: niet op zijn website, niet in zijn e-mails en niet op social media. ‘Het enkele feit dat George Sink zijn geboortenaam is, betekent niet dat hij daarmee geen inbreuk kan maken op andermans rechten’, aldus de rechter, die het verwarrend vindt als twee advocatenkantoren de naam George Sink gebruiken.

Sink
Ruzie om familienaam: Mag George Sink jr. zijn kantoor George Sink II noemen of is dat verwarrend?

 

Relativering

De rechter relativeert zijn uitspraak nog wel enigszins door toe te voegen dat George Sink Jr. als advocaat natuurlijk wel gewoon zijn eigen naam mag gebruiken. Maar een uithangbord voor zijn advocatenpraktijk mag zijn naam niet zijn. Als hij gaat adverteren en promotie maken moet hij zorgen voor meer onderscheid met het bedrijf van zijn vader.

Theo Philips Electronics

De uitspraak hoeft geen verbazing te wekken. In Nederland zou de uitkomst waarschijnlijk hetzelfde zijn. Gebruik van je eigen naam wordt natuurlijk nooit verboden, maar je kunt door oudere rechten van anderen wel beperkt worden in gebruik van je naam voor commerciële activiteiten, als daardoor verwarring wordt veroorzaakt. Als u Theo Philips heet kunt u uw elektronicawinkel niet Theo Philips Electronics noemen. Maar in uw eigen elektronicawinkel de telefoon opnemen ‘met Theo Philips’ mag dan weer wel.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.