Maart 2018. Ondanks het feit dat het schilderij van de Zweedse kunstenaar Markus Andersson gebaseerd is op een foto van fotograaf Jonas Lemberg, pleegt Andersson toch geen auteursrechtinbreuk. Dat heeft de hoogste Zweedse rechter onlangs bepaald.

Links de foto van Lemberg, rechts het schilderij van Andersson

Olof Palme

De man op de foto is Christer Pettersson, ooit vervolgd voor de moord op Olof Palme, maar uiteindelijk vrijgesproken. Lemberg maakte de foto in 2005. Kunstenaar Andersson gebruikte de foto als basis voor een schilderij, in een hele serie kunstwerken waarop hij mensen afbeeldde die zondebokken waren. Op de achtergrond is daarom ook een bokje te zien.

Werk als geheel

Toen Andersson ook met posters van het schilderij de boer op ging, maakte Lemberg bezwaar. Uiteindelijk belandde de zaak na veel omzwervingen bij de hoogste Zweedse rechter. Die bepaalde onlangs dat je naar het werk als geheel moet kijken. Door de kleuren, het ruige landschap, de geit en vooral ook de symbolische boodschap die het schilderij uitdraagt (de zondebok), heeft Andersson een nieuw werk gecreëerd en pleegt hij geen auteursrechtinbreuk (met dank aan de bron van deze uitspraak, Nedim Malovic, IPKat).

Bas Kist