Openbare orde in Estland

Eerlijk is eerlijk: deze hadden we bij Chiever niet durven voorspellen! In juni van dit jaar werd het beeldmerk Situ, dat voor softwareproducten was aangevraagd door het Australische bedrijf Situ Systems, door het Europese merkenbureau EUIPO geweigerd. Reden: Situ betekent Sh*t in Estland #.  Volgens het EUIPO is Situ daarom in strijd met de openbare orde en krijgt het merk geen Europese registratie.

 

Situ
Van Situ zijn ze in Estland niet gediend

 

Niet eenvoudig

EUIPO geeft aan dat het niet eenvoudig is te bepalen of een merk in de EU in strijd is met de openbare orde. ‘Het is niet de bedoeling om een merk te weigeren dat voor slechts een kleine minderheid van puriteinen aanstootgevend is, maar het kan ook niet zo zijn dat zijn dat een merk geaccepteerd moet worden eenvoudigweg omdat aan het andere eind van het spectrum een klein groepje bestaat dat extreem grove taal acceptabel vindt’, aldus EUIPO.

 

Vulgair en aanstootgevend

Toch heeft het merkenbureau in dit geval geen twijfels: het publiek in Estland zal Situ vulgair en zeer aanstootgevend vinden. Geen Europese registratie dus voor die arme Australiers.

Lat te hoog?

Ik heb toch medelijden met die Australiërs die natuurlijk geen idee hadden toen ze dit merk verzonnen. Maar goed, de weigering past op zich wel in het systeem van EU-merkregistratie: het moet in alle landen kloppen. Wat ik me wel afvraag is of de lat hier toch niet iets te hoog gelegd wordt. Is Sh*t echt ‘zeer aanstootgevend’ voor de Esten? En voor hoeveel Esten dan? Maar misschien kijk ik hier iets teveel door de Nederlandse bril. Bij ons vliegt het woord Sh*t natuurlijk dagelijks over straat en door de ether.

Bas Kist

# Voor de duidelijkheid: we schrijven Sh*t niet zo omdat wij ook geschokt zijn door dit merk of zijn vertaling, maar omdat deze blog anders mogelijk ergens in een strenge spamfilter blijft hangen.