Juni 2017. Nog nooit kwamen er zoveel Amerikaanse fastfoodketens naar Nederland als in 2017. Dunkin’ Donuts, de Pizzahut, Taco Bell, Five Guys en TGI Friday. Echter, voor één Amerikaans fastfoodbedrijf is de Nederlandse markt een no-go area: dat is Wendy’s. De reden van de blokkade: de Zeeuwse snackbar Wendy’s, gevestigd te Goes aan de Koningstraat 5.

Dochter Wendy

Wendy’s snackbar werd opgericht in 1988 en is genoemd naar de dochter van eigenaar Raymond Warrens. Warrens, die sinds 1995 een Benelux merkregistratie heeft van de naam Wendy’s, ligt al jaren overhoop met de Amerikaanse hamburgergigant.

Volwaardige rechten

In februari van dit jaar boekte de snackbar een belangrijke overwinning. In een door de Amerikaanse Wendy’s aangespannen procedure bepaalde de rechtbank in Middelburg dat Warrens volwaardige merkrechten bezit op de naam Wendy’s voor de diensten van een snackbar.

Hoger beroep

Dat stelt de Amerikaanse fastfoodketen voor een flink probleem. Niet alleen kan het concern nog steeds Nederland niet in, maar bovendien dreigt nu ook de Europese registratie van Wendy’s te stranden. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat de Amerikanen beroep hebben aangetekend.

Lees hier het hele verhaal van Bas Kist en Gidi Pols in de Volkskrant 17-06-2017.