April, 2016. Is het wereldbekende nummer Stairway to Heaven (1971) van Led Zeppelin nu gecomponeerd door de bandleden Robert Plant en Jimmy Page, of hebben de heren het gewoon gestolen? Die vraag zal een jury van de rechtbank in Los Angeles binnenkort moeten beantwoorden in een procedure die is aangespannen door de erven van Randy Wolfe, oprichter van de band Spirit.

Led Zeppelin1

‘Inspiratie’ door Taurus

Volgens de erven zijn de openingsakkoorden van Stairway to Heaven gekopieerd van Taurus, een nummer dat Wolfe in 1967 voor Spirit schreef. Page en Plant zouden hun ‘inspiratie’ eind jaren 60 hebben opgedaan, toen Led Zeppelin en Spirit samen optraden.

Loondienst en basaal

De heren van Led Zeppelin menen echter dat Wolfe überhaupt geen auteursrechten op Taurus kon bezitten omdat hij het nummer schreef in loondienst van een platenmaatschappij. Als er al iemand rechten heeft dan is dat hooguit de platenmaatschappij. Bovendien, aldus Page en Plant, is het akkoordenschema van Stairway zo basaal dat daar geen auteursrechten op kunnen rusten.

Led Zeppelin kopieerde vaker

Het is niet de eerste keer dat Led Zeppelin van plagiaat wordt beschuldigd. In de aanklacht worden maar liefst 17 eerdere conflicten over copyrights aangehaald. Waarom de zaak nu pas wordt aangekaart blijft onduidelijk. Volgens de erven gaat het niet om het geld maar slechts om de credits voor Wolfe.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad Stairway to heaven plagiaat of niet NRC 15-4-2016