Maart 2019. Horlogemaker Swatch heeft het stevig aan de stok met de elektronicareus Samsung. Eind februari diende het bedrijf een aanklacht in bij de rechtbank in New York. Volgens Swatch maken de Koreanen met hun ‘watch faces’ inbreuk op de rechten van Swatch.

V.l.n.r. een echte Jaquet Droz, de watch face van Samsung, nog een echt Jaquet Droz en weer de watch face van Samsung 

Watch faces

Via de Samsung Galaxy Apps Store verkoopt Samsung online zogenaamde watch faces, wijzerplaten waarmee je het uiterlijk van je Samsung smartwatch kunt aanpassen. Volgens Swatch is een groot aantal van deze watch faces echter gestolen van Swatch. En – nog erger – op de wijzerplaten staan vaak ook merknamen of logo’s van bekende merken van Swatch, zoals Longines, Tissot en Omega.

Schadevergoeding

Hoewel Samsung inmiddels een aantal van de wijzerplaten van zijn website heeft gehaald, verkoopt het bedrijf volgens Swatch nog steeds inbreukmakende ontwerpen. Bovendien weigert Samsung te erkennen dat het inbreuk heeft gepleegd. Via de rechter in New York probeert Swatch nu alle inbreuken uit de online winkel te laten verwijderen. Ook eisen de Zwitsers vergoeding van de schade.