Maart 2019. Wat een schok: Wesley en Yolanthe zijn uit elkaar. Het hing natuurlijk al in de lucht, maar toch, als de kogel dan door de kerk is, dan hakt dat er wel in. Niet dat er zorgen zijn over hoe het nu verder moet met de twee. Er staat voldoende op de bank en die relatie van Jan Smit en de Volendamse Liza Plat kan na 10 jaar vast ook wel weer wat spanning gebruiken. Dus dat komt allemaal wel goed.

Coltrui in Saint Tropez?

Nee, het probleem zit hem natuurlijk in die enorme tatoeage van het hoofd van Yo op de buik van Wes. Heeft de voetballer daar juridisch een probleem? Net als elke Nederlander heeft ook Yolanthe natuurlijk portretrechten. Zien we Wes nu voortaan – om trammelant met Yo te voorkomen – in een coltrui op het strand van Saint Tropez?

Redelijk belang

Volgens de Nederlandse Auteurswet is openbaarmaking van een portret niet toegestaan als de geportretteerde een redelijk belang heeft zich tegen de openbaarmaking te verzetten. Dat redelijke belang kan bijvoorbeeld zijn je recht op privacy, maar het kan ook een financieel belang zijn, je kunt een BN-er niet zonder zijn toestemming in een reclame gebruiken.

Hemdje uit

Vanaf nu zal de kleine Sneijder, elke keer als hij zijn hemdje uittrekt, toch even moeten nadenken of Yolanthe niet misschien een redelijk belang heeft zich tegen deze openbaarmaking van haar portret te verzetten.

Privacy belang Yolanthe

In de slaapkamer van zijn riante villa zal dat niet snel een probleem zijn. Maar wat als Wes, omringd door publiek en camera’s, besluit om samen met zijn nieuwe vriendin een duik te nemen in de zee bij Marbella – of, voor deze casus beter, in het Optisport zwembad in Almere Stad. Het gaat hier tenslotte om Nederlands portretrecht. Heeft Yolanthe dan een redelijk belang zich hier tegen te verzetten? Ik kan mij voorstellen dat de combinatie van een gebroken huwelijk en Wesley met een nieuwe liefde hand in hand in Optisport toch een ongewenste privacyinbreuk is voor Yolanthe. Dus Wesley: stop voortaan naast je zwembroek ook een truitje in je zwemtas als je naar Almere gaat.

Commercieel beperkt

Verder kan Wesley ook in zijn commerciële activiteiten beperkt worden. Elk groot sportmerk dat hem inhuurt, zal zich goed moeten realiseren dat Wesley in gespierde blote bast uitgesloten is: voor je het weet heeft Yo een privacy of commercieel belang en klopt ook zij aan voor centen.

Tattoo bewerken?

Maar wat te doen? Zou Sneijder de tattoo wat moeten bewerken? Een balkje voor de ogen van Yo, een brilletje, snorretje? Blonderen? Ik denk eigenlijk dat dat allemaal het probleem niet oplost. Uit de rechtspraak blijkt dat ook als je een portret deels onherkenbaar maakt, dit onvoldoende is als je uit de overige omstandigheden kunt afleiden om wie het gaat. Daar heeft Wes een probleem: want een belangrijke ‘omstandigheid’ is natuurlijk het feit dat het nu juist om de buik van de beroemde Sneijder gaat. Iedereen weet inmiddels dat Yolanthe daarop een prominente plaats inneemt.

Bovendien kan knutselen aan dat hoofd van Yo ook weer de persoonlijkheidsrechten schenden van de man of vrouw die ooit deze tatoeage – een slecht portret trouwens – heeft gezet. Maar dat terzijde.

Nee, als ik Wesley was zou ik maar snel met een knappe bos ruikers onder het slaapkamerraam van Yolanthe een mooi verzoeningslied zingen. Hereniging maakt het leven er een stuk makkelijker op.

Bas Kist

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Adformatie