Mei 2018. Het is zwaar weer voor Tesla. Niet alleen leed het bedrijf over het eerste kwartaal 2018 een recordverlies van 750 miljoen dollar, maar het ontving op 1 mei ook nog eens een miljardenclaim van de Amerikaanse truck-fabrikant Nikola Corporation.

Design gekopieerd

Nikola heeft bij de rechter in Arizona een aanklacht ingediend tegen Tesla omdat het bedrijf meent dat het ontwerp van Tesla’s nieuwe truck – de in november 2017 met veel tamtam aangekondigde Tesla Semi (links) – gekopieerd zou zijn van de eigen Nikola one (rechts). Nikola beweert meer dan 2 miljard schade te lijden.

Truck branche

Dergelijke astronomische bedragen worden doorgaans alleen geëist in conflicten over geschonden patenten in de smartphone industrie. Dat deze bedragen nu ook in de branche van elektrische trucks over tafel vliegen, wijst er op dat de verwachtingen van deze markt hoog zijn.

Beschermd design

Nikola beroept zich op 3 zogenaamde design patents, die het bedrijf al in 2015 in de VS had aangevraagd, en waarvoor het begin 2018 een registratie kreeg. Het gaat Nikola met name om de vorm van de romp, de voorruit en de (plaats van de) deur.

Bas Kist