VERONTWAARDIGD

In veel werken van Futura komt een afbeelding terug van een atoom. Volgens Futura lijkt het logo van The North Face daar sterk op. De graffiti artiest is extra verontwaardigd omdat ook het woordmerk Futurelight dicht bij de naam Futura zit en hij bovendien, volgens de op 12 januari ingediende aanklacht, in het verleden zaken deed met The North Face.

The North Face
Links twee werken van graffiti artiest Futura, rechts het logo van Futurelight van The North Face

 

MERKRECHTEN

Vaak gaan de conflicten met graffiti artiesten vooral over de schending van het auteursrecht op hun werk. Alleen in deze zaak is dat anders, daar beroept Futura zich in zijn aanklacht op zijn merkrechten op dit logo. Futura bezit geen merkregistratie van zijn design, maar in de US kunnen merkrechten ook ontstaan door gebruik. Om dat aan te tonen heeft Futura in de aanklacht een aantal voorbeelden laten zien van hoe zijn design ook voor kleding is gebruikt.

The North Face
Met voorbeelden probeert Futura aan te tonen dat zijn design ook als merk voor kleding is gebruikt

 

SPEKKEN

Mocht de rechter menen dat door het gebruik van Futura inderdaad merkrechten voor kleding zijn ontstaan, dan zal vervolgens bepaald moeten worden of er gevaar voorverwarring bestaat en of het gebruik van het logo door The North Face verboden moet worden. Of zou het Futura niet zozeer om een gebruiksverbod gaan, maar vooral om de eigen portemonnee wat te spekken?

Geheel links het logo van Futurelight, rechts het design van Futura: verwarrend?

Bas Kist