Februari 2019. MasterCard is er niet in geslaagd de Europese registratie van het beeldmerk GlobalBanking tegen te houden. Volgens het Europese merkenbureau EUIPO stemt het merk onvoldoende overeen met het beeldmerk Cirrus van MasterCard.

Links logo GlobalBanking, rechts twee EU-merkregistraties waar Mastercard zich op beriep

Bekendheid

Om de zaak te winnen was het voor MasterCard van groot belang dat het zou aantonen dat het Cirrus-beeldmerk in Europa erg bekend is en daardoor een sterk onderscheidend vermogen bezit. Dat zou natuurlijk geen probleem mogen zijn voor zo’n logo, dat op vele miljoenen creditcards en 400.000 betaalautomaten in Europa staat.

Pak slaag

Toch slaagde MasterCard er niet in het juiste bewijs in te dienen. Sterker nog, het bedrijf krijgt van EUIPO een ongenadig pak slaag naar aanleiding van de grote hoeveelheid onzinnige bewijzen die door het bedrijf werden geproduceerd. Volgens EUIPO is het bewijs ‘extremely voluminous’ en ‘completely irrelevant’.

Een enorme hoeveelheid rommelig bewijs, maar bijna nergens het Cirrus-logo

Schutting

Het blijkt dat de advocaten van MasterCard een grote bak aan documenten bij EUIPO over de schutting hebben gegooid, met voornamelijk voorbeelden van gebruik van het MasterCard-logo, en niet van het Cirrus-merk. Ook zijn de stukken veelal ongedateerd en hebben ze een onduidelijke herkomst, aldus EUIPO.

Voldoende afstand

Al met al lukt het MasterCard in deze oppositie dus niet te bewijzen dat het Cirrus merk door gebruik sterk onderscheidend is geworden. Hierdoor blijft de beschermingsomvang van de twee overlappende blauwe cirkels beperkt en zit het GlobalBanking logo volgens EUIPO op voldoende afstand.

Begrijpelijk

Het gebeurt niet vaak dat EUIPO in zijn beslissing in zulke duidelijke bewoordingen laat weten dat er rommelbewijs is geleverd. De ergernis van EUIPO is begrijpelijk: in dit soort zaken is EUIPO verplicht om alle ingediende stukken serieus te bekijken en als je het dan al heel druk hebt en je krijgt van zo’n gerenommeerd bedrijf enorme hoeveelheden volstrekt irrelevant materiaal te verwerken, dan mag je best een beetje geïrriteerd zijn.

Bas Kist