Meet and greet

EasyGroup tekende in de UK bezwaar aan tegen het gebruik van het merk Easyway. Op de website van Easyway worden ‘meet and greet’ diensten aangeboden voor bezoekers van het Caribische eiland St Barths. Ook kun je er vluchten boeken en auto’s huren.

easy

Vier merken

Tijdens de rechtszaak bracht de EasyGroup vier merkregistraties in stelling: die van EasyJet, EasyCar, EasyBus en EasyHotel.

easy
Familie-merk ‘easy’

 

Familie van merken

De Engelse rechter begint met vast te stellen dat de (Engelstalige) website van EasyWay zich ook op het Engelse publiek richt. Vervolgens stelt hij vast dat de merken EasyJet en EasyCar een grote bekendheid genieten. Volgens de rechter moet je de vier merken van de EasyGroup zien als een ‘familie van merken’, die allemaal het element easy gebruiken en verband houden met reizen.

Verwarring

Nu EasyWay zich ook op vervoer en reizen richt en het merk bovendien eenzelfde constructie als de Easy-familie kent (Easy met daarna een beschrijvend woord), bestaat het gevaar dat de consument in verwarring raakt. Aan dit alles moet volgens de rechter meer gewicht worden gehecht dan aan het beschrijvende karakter (en daarmee lastige bescherming) van het woord Easy.

Conclusies

Een prachtige overwinning voor de EasyGroup. Een paar conclusies:

1) als het je lukt een familie van merken (ook wel serie-merk genoemd) goed in de markt te zetten, kan je zelfs bescherming krijgen voor een zeer beschrijvend element. Het doet denken aan de claim die kaasfabrikant Westland ooit wist te leggen op zijn serie -Lander merken: Maaslander, Amstellander etc.. . En McDonald’s doet het natuurlijk met zijn Mc. Maar het bouwen van zo’n seriemerk kost wel veel tijd en vraagt binnen je bedrijf om nauwe samenwerking tussen de afdelingen juridische zaken en marketing.

2) wees niet bevreesd dat de EasyGroup nu een exclusieve claim heeft op het woord Easy. Deze zaak werd alleen gewonnen omdat de andere partij ook actief is in de reiswereld en het merk Easyway bovendien eenzelfde structuur kent als de serie easy-merken van de EasyGroup. In andere branches blijft Easy in principe gewoon beschikbaar.

Bas Kist