Oktober 2016. Het zit Trump en de zijnen ook niet mee. Eerst zijn er die slechte peilingen en dan worden ze nu ook nog eens voor de rechter gesleept vanwege een bakje snoep. Een bakje snoep? Ja, een wit kommetje met gekleurde snoepjes van het merk Skittles.

Tweet trump

Tweet met foto

In 2010 schoot fotograaf David Kittos een plaatje van de snoepjes, gaf het de titel ‘White Bowl of Candy’ en plaatste het op Flickr. In september van dit jaar besloot Donald Trump jr – de zoon van – de foto op Twitter te plaatsen ter ondersteuning van de campagne van zijn vader. „Als ik een kom Skittles had en ik zou je vertellen dat er drie in zaten waar je dood aan zou gaan, zou je dan een handje nemen? Dat is ons Syrische vluchtelingenprobleem.”, aldus de tweet van junior.

Toestemming vergeten

Wat de jonge Trump echter even vergat was de fotograaf om toestemming te vragen voor het gebruik van de foto. Fotograaf Kittos heeft nu op 18 oktober bij de rechtbank van Illinois een rechtszaak aangespannen om verder gebruik van de foto te verbieden en zijn schade te vergoeden.

Trump senior ook op het matje

Hoewel de foto na ruim een week al weer van Twitter werd verwijderd, is hij dankzij duizenden ‘likes’, ‘retweets’ en ‘shares’ in korte tijd heel breed verspreid. Niet alleen zoon Trump is aangeklaagd, ook de oude Trump en diens runningmate Mike Pence, die als afzenders onder de promotie-actie worden vermeld, moeten zich elk in persoon verantwoorden.

Auteursrechtinbreuk

Kittos stelt dat de foto van de snoepjes voldoende origineel is om onder de bescherming van het auteursrecht te vallen. Hij heeft de foto dan ook meteen na de tweet laten registreren bij het United States Copyright Office. Door de foto zonder zijn toestemming te gebruiken heeft het Trump-kamp inbreuk gemaakt op de auteursrechten en daar moet voor betaald worden, aldus Kittos.

Vluchteling

Maar het lijkt de fotograaf niet in de eerste plaats om het geld te gaan. De man is ook oprecht beledigd door de tweet. De Cyprioot Kittos heeft zelf namelijk een verleden als vluchteling: op 6-jarige leeftijd vluchtte hij uit Cyprus toen Turkije het noorden van het eiland bezette.

Bas Kist

Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad Trump voor rechter om snoepjes NRC 26-10-2016