April 2018. Jerry Wolkoff, de eigenaar van het bekende gebouwencomplex 5 Pointz in New York, moet bijna 7 miljoen dollar betalen aan groep grafitti-artiesten. Wolkoff heeft hun kunstwerken op de gebouwen van 5Pointz zonder toestemming laten overschilderen.

Foto: Aaron Harewood (links) en Shutterstock

Luxe appartementen

Nadat Wolkoff jarenlang kunstenaars had toegestaan – en zelfs had aangemoedigd – om grafitti aan te brengen op zijn gebouwen, kondigde hij in 2011 aan dat hij de schilderingen zou verwijderen omdat hij er luxe appartementen wilde vestigen.

Overschilderen

In een poging Wolkoff te stoppen, stapten de artiesten naar de rechter. Echter, deze oordeelde dat hij Wolkoff als eigenaar van het gebouw niet kon stoppen, maar dat het in theorie nog wel mogelijk was dat Wolkoff later aansprakelijk zou zijn voor de schade. Daarop nam Wolkoff het risico en schilderde de grafitti over.

Aansprakelijk

In een nieuwe rechtszaak heeft de rechter nu geoordeeld dat de werken een zogenaamde ‘erkende status’ krijgen en dat Wolkoff door ze te verwijderen aansprakelijk is voor de schade. En die is ongekend hoog: samen krijgen de artiesten bijna 7 miljoen dollar.