Al 100 jaar vleermuis

De Spaanse club gebruikt al bijna 100 jaar een logo van een schild waarin een vleermuis verwerkt is. Echter, in 2012 probeerde de club een nieuwe zwarte vleermuis los als Europees merk te registreren.

Valencia Logo
Het logo dat Valencia al bijna 100 jaar gebruikt

 

Bezwaren Batman

Dat stuitte echter op bezwaren van DC Comics, dat een oppositie tegen de aanvraag indiende. Ook DC Comics bezit een merkregistratie van een zwarte vleermuis. Na bijna 4 jaar gesteggel koos Valencia eieren voor zijn geld en trok de registratie in.

Valencia Batman
Links het geregistreerde logo van DC Comics, rechts het in 2012 aangevraagde EU-merk van Valencia

 

Weer oppositie

Ter gelegenheid van zijn 100 jarig bestaan vroeg de club onlangs een nieuwe merkregistratie aan, ditmaal van een logo met een gouden vleermuis. Hoewel je zou zeggen dat dit toch wel op flinke afstand zit van het logo van DC Comics – ook omdat het woord Valencia is toegevoegd – blijken de Amerikanen toch ook nu weer een oppositie te hebben ingediend. De strijd is dus nog niet gestreden.

Nieuwe logo Valencia
Het nieuwe logo, toch weer aangevallen door DC Comics

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.