Augustus 2019. Begin van dit jaar vroeg het Spaanse bedrijf Paredes een Europese merkregistratie aan van een zwarte streep aangebracht op een sportschoen. Op zich niks aan de hand, gewoon zo’n onderscheidingsteken dat op zoveel schoenen geplaatst wordt. Of is er toch iets loos?

De nieuwe Europese merkaanvraag van Paredes

Gekantelde V

Volgens het bekende schoenenmerk Vans is er inderdaad iets aan de hand. Die zwarte streep lijkt volgens het bedrijf te veel op de V uit het logo van Vans. En dus plofte er begin augustus bij Paredes een oppositie op de mat: Vans verzet zich tegen de registratie van dit nieuwe merk. En toegegeven, dat teken lijkt natuurlijk wel een beetje op die V van Vans, maar dan gekanteld. Het zou geen verbazing hoeven te wekken als Vans deze zaak gaat winnen.

Vans heeft niet alleen zijn totale logo als merk geregistreerd, maar ook de V los

Losse V geregistreerd

Als je in het merkenregister kijkt dan zie je dat Vans niet alleen zijn gehele logo Vans als Europees merk heeft geregistreerd, maar ook het design van de V apart heeft geregistreerd. Een verstandige zet, waarmee ze nu vermoedelijk goede papieren hebben om op te treden tegen dit nieuwe merk.

 

Bas Kist