DUIZENDEN EURO’S OPSLAG

Jarenlang stuurde de Fin aan merkhouders facturen voor vernieuwing van Benelux en Europese merkregistraties. De Fin vroeg een exorbitante opslag van enkele duizenden euro’s per vernieuwing. Omdat de Europese ogende logo’s ECTO en EPTO op de nota’s vertrouwen wekten, betaalden veel ondernemers zonder verder onderzoek. De binnengekomen gelden werden via België en Denemarken weggesluisd naar Zwitserland en Hong Kong.

Benelux vereniging Merken- en Modellenrecht diende met succes aanklacht in

 

MOORD

De Benelux Vereniging voor merkenrecht BMM, waarbij de meeste merkenbureaus in de Benelux zijn aangesloten, diende al jaren geleden een klacht in bij de rechtbank in Brussel. Al snel werd duidelijk dat de Fin deel uitmaakte van een gestructureerd crimineel netwerk, dat geweld niet schuwde. Tijdens het onderzoek werd zelfs één van de betrokken bendeleden vermoord.

BEDRIEGERIJ EN ZELFVERRIJKING

Volgens de Belgische rechtbank getuigen de feiten ‘van een asociale ingesteldheid en een levenswandel die enkel gesteund is op bedriegerij, misbruik en zelfverrijking ten koste van de maatschappelijke orde en een veilig handelsverkeer’. En, zo voegt de rechter er in fraaie, Belgische stijl aan toe: ‘De zwaarwichtigheid van de feiten vraagt om een belangrijk maatschappelijk signaal’.

Er zijn nog steeds veel bedriegers actief

 

BIJ TWIJFEL EVEN BELLEN

Ondanks het feit dat deze Fin nu even achter de tralies zit, blijft het oppassen met dit soort nepfacturen. Er zijn nog steeds veel bedriegers actief op dit terrein. En de facturen die ze sturen zien er allemaal even betrouwbaar uit. Bij twijfel maar even bellen of mailen.

Bas Kist