Januari 2018. De weg naar vunzige merkregistraties ligt in de Verenigde Staten weer helemaal open. Fuck Yourself, Cock Sucker, Hookah Fuck: sinds 15 december kun je dit soort merken in de VS probleemloos registreren. Dat volgt uit de uitspraak van het Amerikaanse Gerechtshof van 15 december, waarin het Hof de registratie van het merk Fuct goedkeurt.

Fuct

Toen de Amerikaan Erik Brunetti een paar jaar geleden het woord Fuct als kledingmerk probeerde te registreren, weigerde het Amerikaanse merkenbureau het merk in te schrijven. Volgens het merkenbureau is Fuct de ‘fonetische equivalent van Fuck’, en daarmee een onzedelijk en aanstootgevend merk. De Amerikaanse merkenwet verbiedt de registratie van dit soort merken.

Fonetische tweeling

Na een lange beroepsprocedure belandde de zaak tenslotte bij het Amerikaanse Gerechtshof. In zijn uitspraak van 15 december stelt het Hof in de eerste plaats dat het woord Fuct inderdaad vulgair en aanstootgevend is. ‘Fuct is een ‘fonetische tweeling’ van fucked’, aldus het Hof. Desondanks oordeelt het Hof dat het Amerikaanse merkenbureau de registratie van Fuct niet had mogen weigeren.

Veel vieze merken

Volgens het Hof is de bepaling in de Amerikaanse merkenwet, die registratie van aanstootgevende merken verbiedt, in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Ook dit soort vunzige merken verdienen een plekje in het register. Het gevolg van deze uitspraak is dat een groot aantal ‘vieze’ merken, waarvan de aanvraag tot registratie ‘on hold’ was gezet, nu toch geregistreerd zal worden, van Cockstar en Superbitch tot Mr. Shithead en Slap that Ass.

Geen verrassing

De uitspraak van het Hof komt niet helemaal als een verrassing. Een half jaar geleden bepaalde de Amerikaanse Supreme Court al dat de registratie van kleinerende of beledigende merken niet geweigerd mogen worden vanwege de vrijheid van meningsuiting. Dat geldt nu na de Fuct-zaak ook vunzige merken.

Bas Kist

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Volkskrant