The World Intellectual Property Organisation WIPO, een onderdeel van de Verenigde Naties dat de regels voor  internationale bescherming van merken regelt, is slachtoffer van plagiaat.

Niet van echt te onderscheiden
Het bedrijf WIPD, wat staat voor World Intellectual Property Database, heeft een website opgezet die zelfs voor de zeer oplettende bezoeker niet te onderscheiden is van de echte WIPO-site. WIPD biedt – voor een forse prijs – enigszins onduidelijke diensten aan op het gebied van merkbescherming en -bewaking.

 Zwaar geschut?
Dat WIPD een internationale  merkenorganisatie als WIPO kopieert, is opvallend. Het ligt immers voor de hand dat juist merkenbeschermer WIPO korte metten met zo’n aanhaker zal maken. Wie inbreuk maakt op het WIPO-merk begeeft zich in het hol van de leeuw.

 Traag
Gek genoeg reageert WIPO uiterst traag op deze schaamteloze inbreuksite, die al sinds september 2011 in de lucht is. Pas eind  januari 2011 kwam er beweging in de zaak en paste WIPD zijn logo aan. Maar dat lijkt onvoldoende: de rest van de site is nog steeds een kopie van de WIPO-site.