De Nederlandse accountant BDO is verwikkeld in een wereldwijde strijd om de naam BDO. Een internationaal opererende Filipijnse bank blijkt al jaren gebruik te maken van de naam BDO. Op dit moment voeren de bedrijven rechtszaken tegen elkaar in 10 landen, waaronder Japan, Hong Kong, Italië en Saudi Arabië. Daarnaast  bestrijden beide partijen elkaars merkregistraties in ruim 40 landen.

183 procedures

Wereldwijd gaat het hierbij om 183 procedures, zo blijkt uit een vonnis van de Engelse rechter van 4 maart 2013. In deze zaak wist de Nederlandse accountant een aantal advertenties van de Filipijnse bank in Engeland te verbieden.

Beide merken in financiële sector

Het probleem zit hem in dit geval in het feit dat de twee organisaties zich beide in de financiële sector bewegen. Als het om een accountant tegen een kledingmerk zou gaan, was er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht.

Beter schikken

Omdat het merkenprobleem op internationaal niveau deze vormen aanneemt, doen partijen er goed aan toch maar eens om de tafel te gaan zitten. Het doet een beetje denken aan de strijd van Apple tegen Samsung. Op een bepaald moment moeten beide BDO’s toch inzien dat een heldere schikking te prefereren valt boven een kostbaar voortdurend internationaal juridisch gevecht. Zelfs de Engelse rechter stuurt daar in zijn vonnis van 4 maart op aan. ‘The situation cries out for negotation’, liet Mr. Justice Arnold weten. / Maart 2013