Oppositie

In de oppositie die WeWork tegen de Benelux merkaanvraag W Work voerde, baseerde WeWork zich op een merkregistratie uit 2013, geregistreerd voor onder andere sportieve activiteiten en organisatie van evenementen (in klasse 41). Een gelopen race zou je zeggen. Toch niet. WeWork moest nog even alle zeilen bijzetten om deze zaak te winnen.

WeWork

Gebruik

De fitness club vroeg namelijk of WeWork even kon laten zien dat het zijn merk uit 2013 ook daadwerkelijk gebruikt had voor ‘sportieve activiteiten en ontspanning’. Dat mocht de fitnessclub vragen omdat de registratie van WeWork ouder is dan vijf jaar is. Als je bij zo’n oude registratie geen gebruik kunt aantonen, kan je dat recht niet inroepen.

Niet duidelijk

Opvallend genoegd diende WeWork een enorme hoeveelheid bewijsmateriaal in, maar volgens het Benelux Merkenbureau wordt uit geen van de stukken duidelijk wat ze nu eigenlijk voor diensten aanbieden onder het merk WeWork. De bewijzen laten slogans zien als “Sluit je vandaag nog aan bij onze gemeenschap van startups! We laten bedrijven groeien door ruimtes, programma’s en ervaringen te creëren waar mensen enthousiast over zijn.”  Maar hoe doe je dat dan precies? Welke diensten bied je nu precies aan onder het merk WeWork, zo vraagt het merkenbureau zich af.

Merkregistratie niet meenemen

Natuurlijk weet iedereen wel dat het merk WeWork gewoon op grote schaal voor allerlei diensten gebruikt wordt, maar dat moet je dan wel echt aantonen als dat in zo’n procedure gevraagd wordt. Het merkenbureau komt tot de conclusie dat de bewijzen van WeWork niet duidelijk gebruik van het merk aantonen en daarom kan de registratie uit 2013 niet meegenomen worden.

Mazzel

Maar WeWork heeft mazzel: het bedrijf bezit namelijk ook nog een jongere merkregistratie (waarvoor geen bewijs van gebruik hoeft te worden ingediend). Dit merk staat in de boeken voor diensten op het gebied van ‘wellness’ en ‘advies bij gezonde voeding’ (klasse 44). Het merkenbureau stelt vast dat de fitness-diensten van Work hetzelfde thema hebben, namelijk ook voeding, beweging en een gezonde levensstijl. Het gaat dus om diensten die soortgelijk zijn de ‘wellness’- en ‘voedingsdiensten’ van WeWork en daarom trekt het bedrijf uiteindelijk toch aan het langste eind. Geen fitnessdiensten voor W Work. WeWork kruipt hier door het oog van de naald zou ik zeggen.

Bas Kist

 

Banner image via Unsplash (by Sam Moghadam Khamseh)